ON BOARD

La constant recerca de noves vies per a l'èxit educatiu va convertir la XIE de Viladecans en una bona pràctica URBACT l'any 2017. Des d'aleshores, la possibilitat d'engegar un projecte innovador com l’ON BOARD ha permès crear una comunitat d'aprenentatge compartit amb cinc ciutats europees que consideren l'educació eix central de les seves polítiques locals: Nantes (França), Tallinn (Estònia), Albergaria-a-velha (Portugal), Poznan (Polònia) i Halmstad (Suècia).

UN PROJECTE LIDERAT PER VILADECANS

L’ON BOARD, emmarcat en el programa europeu URBACT i cofinançat pel Fons Europeu pel Desenvolupament Regional, és un projecte liderat per Viladecans que té com a missió adaptar i transferir la Xarxa d'Innovació Educativa a altres ciutats participants per tal que aquestes puguin adaptar-la i crear, en el període de dos anys, la seva pròpia xarxa d'innovació educativa. En el cas de Viladecans, els aprenentatges derivats de la seva participació al projecte ON BOARD l’ha de servir per elaborar un pla de millora de l’actual XIE.

Aquest intercanvi d’experiències i coneixements entre els municipis també preveu la creació de diferents “Grups Locals URBACT” amb agents locals, que en el cas de les cinc ciutats sòcies europees els ha de servir per definir com adaptaran la XIE als seus contextos locals, i en el cas de Viladecans, preparar un full de ruta de la XIE pels propers anys.

LES CLAUS DEL PROJECTE

Les sis ciutats que conformen aquest projecte són Viladecans (coordinadora), Nantes (França), Tallinn (Estònia), Albergaria-a-velha (Portugal), Halmstad (Suècia) i Poznan (Polònia).

L’objectiu principal del projecte és la transferència de la XIE a cinc ciutats europees que també aposten pel foment de la innovació educativa mitjançant la col·laboració amb agents locals.

La Xarxa d’Innovació Educativa o XIE és un espai de col·laboració impulsat per l’Ajuntament de Viladecans on l’administració, docents, famílies, empreses i entitats locals interactuen i treballen per fomentar projectes innovadors als centres educatius de la ciutat.

Alhora de definir i implementar els plans de transferència de la Xarxa d’Innovació Educativa en els seus territoris, les ciutats sòcies no estan soles. Totes elles han creat un grup d’agents locals (els denominats Grups de Suport Local), on representants de l’administració, docents, famílies, empreses, entitats, i altres actors rellevants, participaran en el procés d’adaptació de la XIE als seus contextos locals.

XARXA DE TRANSFERÈNCIA URBACT

L’ON BOARD és una de les 23 Xarxes de Transferència aprovades pel programa URBACT a Europa. A més de la transferència d’una la bona pràctica a d’altres ciutats, el Programa URBACT té com a objectiu documentar les experiències de les ciutats en el procés d’adaptació de les bones pràctiques. URBACT vol definir i posar a l’abast de totes les ciutats d’Europa una metodologia que els ajudi a adaptar als seus territoris experiències d'èxit a d’altres ciutats, tot estalviant recursos.

L’educació s’enfronta avui a grans reptes. Sovint escoltem que els nens del segle XXI continuen aprenent amb metodologies del segle XX. El projecte ON BOARD vol contribuir a actualitzar els processos educatius per tal de dotar els nostres joves amb les eines i les capacitats adients per fer front a les noves necessitats laborals i socials.

6 CIUTATS SÒCIES

Les sis ciutats que conformen aquest projecte, Viladecans (coordinadora), Nantes (França), Tallinn (Estònia), Albergaria-a-velha (Portugal), Halmstad (Suècia) i Poznan (Polònia), comparteixen la idea que els governs locals, independentment de les seves competències educatives, són uns actors clau en l'educació dels seus ciutadans. Les administracions locals tenen un coneixement privilegiat dels agents locals, les oportunitats i les necessitats de la ciutat, del marc econòmic, social i cultural de la ciutat i poden posar-lo a disposició dels líders educatius, escoles i professors perquè puguin convertir aquestes necessitats en oportunitats reals dels seus estudiants.

Les ciutats ON BOARD comparteixen la voluntat de fomentar la innovació educativa i el convenciment de la necessitat d’implicar els agents locals per tal d’aconseguir uns processos d’aprenentatge més rics, rellevants i significatius que tinguin en compte les realitats locals. I veuen en la XIE com una eina valuosa per fomentar aquesta col·laboració entre els agents locals i crear un ecosistema d’innovació educativa.

ELS GRUPS DE SUPORT LOCAL

Com en el cas de la XIE, la constitució de grups de Suport Local de totes les ciutats que aglutinin agents de tots els sectors implicats en l'educació (mestres, famílies, empreses, polítics…) és un element clau. És per això que durant la primera fase s'ha prioritzat la constitució d'aquests.

Durant els primers mesos del projecte, aquests grups definiran com s’adaptarà la XIE a les seves ciutats mitjançant l’elaboració del denominat “Pla de Transferència”. En el cas de Viladecans, ciutat d'origen de la bona pràctica, el Grup de Suport Local treballarà en els quatre eixos de millora de la XIE: l’empoderament dels joves en el procés educatiu, la definició d’uns indicadors clars per mesurar l’impacte de la xarxa, la incorporació d’una nova tipologia de membres (entitats, museus, biblioteques, associacions, etc.), i la sostenibilitat de la xarxa en el futur.

Desenvolupament - Fase 1

Durant la primera fase preparatòria del projecte (4 abril a 4 d’octubre de 2018), les ciutats inicials de l’ON BOARD, -Viladecans, Nantes i Tallin- van definir el programa de treball de la segona fase (4 de desembre 2018 - 4 desembre 2020). L’objectiu principal d’aquestes primeres reunions va ser ampliar el partenariat juntament amb altres ciutats europees, entendre bé què és la XIE i establir un full de ruta per definir les accions a realitzar durant els dos anys de projecte.

Les diverses reunions de la fase 1, així com l'expertesa en l'execució de transferències URBACT de la Mireia Sanabria que ens acompanya en tot aquest procés, han permès que durant aquesta primera fase s'hagi pogut realitzar un estudi exhaustiu de les capacitats d'adaptació de la Xarxa que té cada ciutat per tal de poder adaptar-la i materialitzar-la a les diverses realitats educatives dels socis durant la fase 2.

Desenvolupament - Fase 2

El passat 5 de desembre, l’URBACT va anunciar que el projecte ON BOARD, de transferència de la Xarxa d’Innovació Educativa, tindria segona fase. Al febrer es va celebrar la trobada de llançament (kick-off) a Viladecans on representants municipals de les sis ciutats van signar un document per manifestar el posicionament de les seves ciutats vers l’educació i la innovació educativa. El document recollia també els compromisos dels diferents governs locals en relació a la transferència de la Xarxa d’Innovació Educativa en els següents dos anys.

Els participants de les jornades van poder conèixer de primera mà els protagonistes i els projectes de la XIE i van començar a treballar en el procés de transferència de coneixement de les experiències de totes les ciutats.

fase 2 - PROPERES PASSES

Aquesta va ser la primera de les set reunions previstes en les diferents ciutat sòcies. A cadascuna d’elles es tractaran diferents components de la XIE necessaris per transferir la xarxa. 

Durant els dos anys que queden de projecte, les 5 ciutats europees hauran de dissenyar i, començar a implementar, un pla de transferència de la Xarxa d’Innovació Educativa de Viladecans en els seus territoris. En el cas de Viladecans, la seva participació al projecte l’ha de servir per a, a partir del coneixement d’altres experiències europees, i l’ajuda del seu Grup de Suport Local, definir un pla de millora de la seva Xarxa pels pròxims anys. Amb l’ON BOARD les sis ciutats sòcies comencen doncs un procés d’intercanvi i aprenentatge mutu. 

QUÈ ÉS URBACT?

URBACT és un programa de la UE que té com a objectiu fomentar el desenvolupament urbà integrat i sostenible en les ciutats europees. El programa està co-finançat pel FEDER, els 28 Estats Membres, Noruega i Suïssa.

La missió del programa URBACT és fomentar el treball conjunt entre els ciutats per tal de desenvolupar solucions integrals a reptes urbans comuns, mitjançant l’intercanvi i l’aprenentatge de les experiències d’altres ciutats.

Més informació: www.urbact.eu

Comparteix
Opina